فهرست مطالب

منظر - پیاپی 22 (بهار 1392)

مجله منظر
پیاپی 22 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/30
  • تعداد عناوین: 17
|
  • صفحه 5
  • محمد نقی زاده صفحه 6
    باغ یکی از آثار انسانی است که به عنوان عامل هویتی و نمایش عینی باورهای جامعه ایفای نقش می کند. غرض از باغ سازی هر چه که باشد یکی از پیامدهای محتوم آن زیباآفرینی است؛ با عنایت به ارتباط تنگاتنگ باغ ایرانی و زیبایی، شناسایی اصول حاکم بر زیبایی باغ ایرانی و مبانی آن مراتب زیبایی این باغ ها هدف اصلی پژوهش حاضر است. با عنایت به این که برای موضوع مقاله (باغ) صفت ایرانی ذکر شده، روش اصلی، تفسیر و تحلیل متون و همچنین تحلیل آثار موجود خواهد بود.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، زیبایی طبیعت، عناصر طبیعی، ایران، اسلام
  • وحید حیدرنتاج صفحه 10
    تهران بود و باغ هایش؛ تهران در دوره قاجار عرصه باغ های بسیاری بود که در ادامه الگوهای اصیل باغ ایرانی ساخته شده بودند. ارتفاعات شمال تهران مملو از این باغ ها بوده است که با رشد روزافزون شهر در زیر سلطه ساختمان ها از بین رفته اند. باغ مستوفی الممالک در منطقه سه تهران که بخشی از آن به نام «باغ ونک» با وضعیت نسبتا مناسبی از لحاظ پوشش گیاهی در اختیار شهروندان قرار دارد، از جمله باغ های بزرگ دوره قاجار بود. در شرایط فعلی تنها سرمایه باغ، درختان کهنسالی است که مسیرهای اصلی باغ را تا حدی به نمایش می گذارد.
    تخریب و تغییر کاربری باغ ها در تهران و نبود الگویی مناسب از باغ ایرانی در تهران معاصر، مسئولین را به این تصمیم واداشت که باغ ونک را با الگوی باغ ایرانی بازسازی و به معرض دید مخاطبین در مقیاس فراملی قرار دهند. از این رو طراحی باغ با ارایه ویژگی های اصیل باغ ایرانی در دستور کار قرار گرفت. مقاله حاضر تاریخچه باغ، تنگناها و معضلات طراحی و در نهایت چگونگی تاثیر ویژگی های باغ ایرانی را در طراحی و اجرای باغ بیان می کند.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، باغ های تهران، باغ مستوفی الممالک، ده ونک، باغ ونک
  • شهره جوادی صفحه 14
    نگاه زیباشناسانه و تحلیل ویژگی های زیبای یک شهر اگر منطبق بر اصول و معیارهای خاص زیبایی شناسی شهری باشد و علاوه بر رویکرد کالبدی، فرآیندها و زندگی جاری در این فضاها و حالی که القا می کنند را دربر بگیرد، بسیاری شهرها را می توان با دیدی متفاوت نگریست و به مراتبی از زیبایی در منظر و محیط آنها پی برد که شاید پیش از این ادراک نشده باشند. تهران اگرچه شلوغ و بی نظم است و زندگی در آن دشوار و طاقت فرساست، اما هیاهو و جنب و جوش آن از یک سو، حضور طبیعت با کوه، آب و درختان و منظر قدیم و جدید آن از سوی دیگر، ویژگی هایی است که به تهران زیبایی بخشیده است. هویت تهران امروز و زیبایی آن، واقعیتی است که به تهران زیبایی بخشیده و از همزیستی پایتخت قدیم و جدید با تمام ویژگی های امروزین آن شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: تهران، طبیعت، امروز، قدیم، هویت، زیبایی، رنگ، خاطره
  • زهرا نیری صفحه 18
    مفهوم پایداری در صنعت گردشگری، طی چند دهه گذشته یکی از اصلی ترین و در عین حال بحث برانگیزترین مفاهیم توسعه گردشگری و به عنوان چارچوبی برای فهم روندهای توسعه اقتصادی اجتماعی و مدیریت منابع طبیعی و گردشگری در سراسر جهان مطرح شده است. علیرغم مزایای فراوان این صنعت، چنانچه توسعه آن همراه با سیاست گذاری ها و برنامه های منطبق بر نگرش زیست محیطی و با تاکید بر پایداری توسعه نباشد به طور حتم موجب بروز تاثیرات منفی فراوانی بر محیط زیست خواهد شد. بنابراین تفرج پایدار به عنوان فعالیتی اثرگذار بر تمامی ارکان توسعه، بیش از گذشته نیازمند مطالعه است. منطقه تفرجی دریاچه مهارلو شیراز نیز به عنوان یکی از مناطق مستعد در جذب گردشگر، و یکی از مناظر منحصر به فرد در تولید نمک، به توجه به عوامل پایداری در بخش گردشگری خود نیازمند است. این منطقه با دارا بودن قابلیت اکوتوریستی، در فصول مختلف سال پذیرای گردشگرانی است که جهت گذران اوقات فراغت خارج از محدوده شهری، به سواحل آن پناه می آورند که متاسفانه در حال حاضر به دلیل عدم رعایت اصول فوق در منظر گردشگری این منطقه، بخش وسیعی از آن بلااستفاده مانده است. بنابراین در این نوشتار به منظور دستیابی به مجموعه ای همبسته از سیاست های جامع برای توسعه پایدار گردشگری دریاچه مهارلو و ارتقای ویژگی های منظرین موجود، پس معرفی فضا و مروری بر ویژگی های اجتماعی فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی و همچنین معضلات فعلی این دریاچه، به ارایه راهکارهای منظرین پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: پایداری، تفرج پایدار، منظر تولیدی، دریاچه مهارلو
  • علی اسد پور صفحه 22
    توصیف به مثابه یک راهبرد عینیت گرا و استقرایی از روش های پژوهش در معماری منظر است که مبنای بسیاری از راهبردهای پژوهشی دیگر نیز دانسته می شود. از آنجا که از مشاهده اغلب به عنوان نخستین گام در هر پژوهش یاد شده و کمتر به مثابه یک راهبرد مورد توجه قرار می گیرد، هدف این نوشتار تقویت بنیان های نظری لازم در تعمیق راهبردهای توصیفی در پژوهش منظر و ترویج بیشتر آن است. از این روی، راهبرد توصیفی در نوشته های دمینگ و سوآفیلد (2011) مورد بررسی قرار گرفته و ضمن اشاره به دسته بندی های چهارگانه آنها شامل مشاهده، توصیف ثانویه، توصیف پیمایش اجتماعی و توصیف پیچیده به برخی پژوهش های صورت گرفته در هر دسته نیز اشاره شده است. اسناد مکتوب، پرسشنامه، مشاهده مستقیم، مصاحبه، تصاویر، عکس ها، دست نگاره ها و مستندات تاریخی همگی به عنوان منابع پایه در راهبرد توصیفی هستند. سنجش اعتبار این نوع پژوهش ها متکی به پشتیبانی منابع مختلف از یکدیگر، نحوه استخراج داده ها و شیوه استقرای پژوهشگر و مبتنی بر دسته بندی، رتبه بندی و تفسیر می باشد.
    کلیدواژگان: منظر، پژوهش، توصیف، مشاهده، پیمایش
  • ترجمه: مریم اکبریان صفحه 26

    منظر پدیده ای پویاست و موجودیت چندلایه آن باتمام مقیاس ها در گذاری همیشگی قرار دارد. از مصادیق گذار و تغییر در منظر، پدیده گسست است که بر تمام لایه های اکولوژیکی و ادراکی آن در مقیاس های مختلف تاثیر می گذارد. گسست در منظر که تحت تاثیر مداخلات انسانی روی می دهد پیامدهای گوناگونی دارد که از عوامل مختلفی همچون توسعه سکونت گاه های شهری، ایجاد زیرساخت های حمل و نقل زمینی و ریلی، تسطیح و تصرف اراضی طبیعی برای مصارف کشاورزی و فعالیت های معدن کاوی و عوامل بسیار دیگر ناشی می شود.
    این نوشتار در پی آن است تا با رویکردی جامع و کل نگر به ماهیت منظر، نظریات موجود در خصوص پدیده گسست و روش شناسی حوزه های مختلف مرتبط با این پدیده را تحلیل کند، به امکان سنجی شاخص های در ارزیابی پیامدهای گسست در منظر بپردازد و همزمان به جنبه های اکولوژیک و ادراکی آن توجه کند؛ شاخص هایی که قابلیت انطباق بر ویژگی های خاص هر بستر منظرین را به طور جداگانه دارا باشند و تغییرات ناشی از گسست را در الگوهای موجود منظر و محیط پیش بینی کند. با چنین هدفی شاخص های ارزیابی پدیده گسست به دو گروه کمی و کیفی تفکیک شده است به شاخص های کمی به ویژگی های اکولوژیک و زیست محیطی منظر و شاخص های کیفی به خصوصیات ادراکی و هویتی آن می پردازد.
    این نوشتار در پایان به این نتیجه خواهد رسید که ترکیب تمام شاخص های کمی و کیفی در تحلیل یک بستر منظرین و تبدیل آنها به یک کلیت واحد به واسطه تفاوت ماهوی این شاخص ها و زمینه های مختلف دلالت آنها امکان پذیر نخواهد بود، لکن با تعریف اولویت های ساختاری هر منظر و شرایط محیطی، میزان اهمیت و تاثیرگذاری هر شاخص در ارزیابی مشخص می شود، تا در مراحل مختلف تصمیم گیری، برنامه ریزی و طراحی پروژهای مدیریت منظر و آمایش سرزمین قابل استفاده و استناد باشد

    کلیدواژگان: گسست زیست محیطی، دیده بانی منظر، بوم شناسی منظر، ادراک انسان، رویکرد کیفی
  • پدیده عادلوند صفحه 30
  • سید امیر منصوری صفحه 36
    شهر پهنه ای مرکب از کاربری های مختلف است که طبیعت بخشی از آن است. در تمدن های مختلف جهان، سهم طبیعت در شهر بسته به جایگاه آن در جهان بینی حاکم متفاوت بوده است. فرهنگ اسلامی، طبیعت را آیه خداوند می شناسد و در تاریخ شهرهای اسلامی، طبیعت عنصر الهام بخش و زیباسازنده محیط بوده است. در دوره معاصر و با تقلید از شهرهای مدرن، طبیعت جایگاه ضعیفی داشته است. در بازنگری عصر پست مدرنیسم، توسعه فضای سبز شهری به صورت اصلی درآمده است. اما کیفیت آن فاقد معناست. از این رو توجه به وجه کیفی طبیعت و معنی آن و نقش طبیعت در زیباسازی شهر در کانون توجه مدیریت شهری تهران قرار گرفته است.
    همه مدیران و متخصصان شهری بر لزوم حضور طبیعت در شهر و وجود رابطه ای پایدار میان ساکنان شهر و طبیعت توافق دارند لکن در مدیریت شهری ایران افزایش سرانه فضای سبز در شهرها ملاک عمل قرار گرفته است. در نتیجه برای تامین آن غالبا به ایجاد پارک های شهری اقدام شده است که سرانه فضای سبز شهری را ارتقا می دهد. در بعضی موارد این ادقام با هدف اصلی توسعه طبیعت در شهر در تضاد قرار می گیرد. هر شهر دارای ظرفیت های طبیعی خاصی است که توجه به آنها گام نخست در توسعه پایدار شهر به شمار می رود. شهر تهران نیز دارای مولفه های طبیعی زیادی است که به واسطه آنها دارای ویژگی های خاصی شده است. در برنامه های توسعه شهری با توجه کم به این مولفه ها و با اتخاذ رویکرد کمیت گرا و صرف هزینه های کلان سعی در افزایش پهنه طبیعت در شهر به عمل می آید. در حالی که توجه به ظرفیت های طبیعی شهر در مقیاس های مختلف و برنامه ریزی برای احیا و توسعه آنها در بسیاری از موارد با هزینه های حداقلی راهکار پایدار در توسعه طبیعت در شهر تهران است.
    در این راستا مجله منظر به انجام پژوهشی در زمینه نقش مولفه های طبیعی شهر تهران در نحوه توسعه طبیعت در شهر پرداخت. به این منظور با رویکردی کاربردی و به گونه ای مقایسه ای ظرفیت های متنوع مولفه های طبیعی تهران در مقیاس های خرد تا کلان و ملموس تا غیرملموس با نمونه های مشابه در کشورهای دیگر مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج این پژوهش که به صورت کاربردی جمع بندی و نهایی شده، می تواند به افزایش دانش و اصلاح دیدگاه مدیریت شهری در شناخت ظرفیت مولفه های متنوع طبیعت در معنابخشی و هدفمندسازی تصمیمات و برنامه های توسعه شهری در رابطه با طبیعت شهر منجر شود.
  • امین حبیبی صفحه 40
    امروز متخصصین علوم شهر و مدیریت شهری و حتی شهروندان بر این عقیده اند که حضور طبیعت در شهر گامی بزرگ در توسعه پایدار و بهبود کیفیت شهر و زندگی شهروندان به شمار می رود. اما اینکه این طبیعت با چه رویکرد و صورت و مقیاسی به شهر وارد شود تا حداکثر پیوند را با شهروندان و زندگی آنها برقرار سازد سوالی است که پاسخ به آن به تعمق بیشتری در مفاهیم فلسفی و نظری در باب طبیعت نیاز دارد. برخی از پرسش های فلسفی درباره ارزشیابی زیبایی طبیعت همراه با تمرکزهای واگرا مطرح شده اند و با ارایه قالبی مناسب و متقاعدکننده قصد تثبیت مفهومی زیبایی شناسی منظر را دارند.
    سوال اصلی مطرح در مقاله این است که مردم چه طبیعتی را زیبا می دانند؟ برای پاسخ به این سوال به دانشی در باب زیبایی طبیعت نیازمندیم. پاسخ به این پرسش در تلفیق دو نگاه مفهومی شناختی و غیر مفهومی ذهنی نهفته است؛ «آلن کارلسون» و «آرنولد برلینت» دو تن از تاثیرگذارترین افرادی هستند که به این مباحث پرداخته و پرسش های زیبایی شناسی منظر و محیط را در موقعیت های دوگانه ذهن نظیر هنر دانش، عینی ذهنی و احساس منطق جستجو کرده اند.
    اگرچه کارلسون نقش غالبی را برای بخش های علمی، منطقی، شناختی و قضاوتی تجربه انسان مطرح می کند و برلینت بیشتر بر جنبه های حسی، تجربی و ذهنی تکیه کرده است اما هر دو به دنبال ایجاد یک رابطه منطقی بین ارزش طبیعت و ارزش هنر هستند.از آنجا که این دو جنبه با تمام تجربیات انسانی عجین شده اند و با علم به این موضوع که تجربه محصول تعامل انسان و محیط است کیفیت های طبیعت همواره عینی- ذهنی به نظر می رسند. ارزش طبیعت متضمن ویژگی های فیزیکی است که از نظر زیبایی شناسی به یکدیگر مرتبطند و انسان نقشی فعال در این تجربه ایفا می کند. ترکیب این دو جنبه با ارتقای جنبه های معنوی و اخلاقی ذهن بشر می تواند منجر به پایداری محیطی شود.
    کلیدواژگان: منظر، طبیعت، زیبایی شناسی، مدل مفهومی، شناختی، مدل غیرمفهومی، ذهنی
  • رسول رفعت صفحه 44
    مکان گزینی سکونت و زندگی انسان شهری در شهرهای ایرانی با بستر طبیعی در ارتباط مستقیم بوده است. در شهرهایی که محور طبیعی در آن نقش بارزی ایفا می کند، نقاط کانونی وجود دارد که حاصل برخورد جریان پرقدرت طبیعت و حضور نظم انسانی در ادوار مختلف تاریخی در آن محدوده است. این نقاط مرکز ثقل قلمرو ترکیب یافته از طبیعت و شهر را شامل می شود و بالاترین ظرفیت را در توسعه کیفی شهر در سازمان فضایی آن دارد. هم زمانی و تلاقی لایه های مختلف ادراکی، عملکردی، خاطره ای و ذهنی، جغرافیایی و بی شمار عناصر متکثر محیط و منظر در حوزه نفوذ آنها ضمن ایجاد ظرفیت بالا برای تاثیرگذاری بر محیط زیست انسانی و فضای شهری، عامل توسعه کیفی شهر نیز خواهد بود. شناسایی، ساماندهی و توسعه این نقاط با رویکرد منظر به عنوان دانش بوم شناختی و با توجه به هدف توسعه کیفی و پایدار شهر، می تواند گامی موثر در نیل به اهداف توسعه ای شهر باشد. این نوشتار به نقش طبیعت در شهر و اهمیت برهمکنش آن با تاریخ شهر در زیست جهان انسانی می پردازد و در انتها با بررسی منطقه تجریش به عنوان نمونه ای از هم نهشتی طبیعت با تاریخ در تهران و لزوم پردازش آن، نسبت به تشریح موضوع اقدام کند.
    کلیدواژگان: طبیعت، منظر شهر، تاریخ، تجریش، تلاقی
  • نرگس آقابزرگ صفحه 49
    از ابتدای شکل گیری هر شهر، طبیعت آن، جزئی از تصویر ذهنی شهروندان و تاریخ و هویت آن شهر محسوب می شود. نمادهای طبیعی شهر حامل خاطرات جمعی شهروندان هستند و سبب ماندگاری شهر می شوند. تاثیر طبیعت در ایجاد حس مکان انکارناپذیر است و انسان همواره به فضاهای آمیخته با طبیعت احساس تعلق می کند و این علاقه مندی به انس با طبیعت در فرهنگ ایرانیان نیز از دیرباز وجود داشته است. عناصر طبیعی به عنوان نقاط عطف و سازنده خاطرات مشترک شهروندان هر شهر از اهمیت ویژه و استراتژیک برخوردار هستند. نه تنها ارتباط نزدیک شهروندان با مولفه های طبیعی اهمیت ویژه ای در ارتقای سطح زندگی شهروندان دارد، امکان دید به مولفه های طبیعی اسطوره ای و خاطره ای هر شهر نیز در ایجاد خوانایی و همچنین حس تعلق خاطر شهروندان به شهرشان حائز اهمیت است.
    شهر تهران به دلیل موقعیتش نسبت به دامنه های البرز امکانی ویژه در دید به نقاط عطف طبیعی دارد. اینکه چگونه می توان در برنامه ریزی شهر تهران و مدیریت آن حداکثر بهره را از مولفه ها و نشانه های طبیعی شهر در راستای دستیابی به اهداف کلان منظر شهر در خوانایی، هویت و زیباشناسی شهرها دست یافت، سوالی است که این نوشتار تلاش می کند با بهره گیری از تجربه ای مشابه در شهر کیوتو به آن پاسخ دهد. حداقل در چهار بخش از هفت بخش سیاست منظر کیوتو، به صورت بسیار دقیق و موشکافانه به منظر شهری در ارتباط با منظر طبیعی پرداخته شده است. در شهر تهران نیز باید کریدورهای دید به مناظر طبیعی شناسایی شود. آنگاه برای ساختمان ها و بناهای موجود در پرسپکتیو دید، مقرراتی وضع شوند تا منظر شهری و منظر طبیعی در تلفیق با یکدیگر منظر جذابی را برای شهروندان و گردشگران فراهم کنند. در این صورت است که این مکان ها می توانند به نقاط شاخص شهر و محلی برای گذران اوقات فراغت و شکل گیری خاطرات جمعی تبدیل شوند.
    کلیدواژگان: منظر تهران، منظر کیوتو، طبیعت شهر، چشم اندازهای طبیعی، فضاهای جمعی
  • مهرداد کریمی مشاور صفحه 52
    در ساختار شهر تهران در طول تاریخ، بدون شک روددره های هفتگانه شهر مهم ترین مولفه طبیعی به شمار می روند؛ مولفه هایی که امروز دیگر نقشی در معادلات شهری تهران بر عهده ندارند. با وجود اینکه رود دره ها به عنوان یکی از عناصر مهم ساختار اکولوژیکی شهرها نقش بسزایی در ایجاد رابطه متعادل بین فضای شهر با طبیعت ایفا می کنند، در طرح های جامع شهر تهران به عنوان جزیی مهم از ساختار شهر تهران دیده نشده اند. همچنین علی رغم اینکه در آخرین طرح جامع، تا حد زیادی به ظرفیت روددره ها اشاره شده اما در برنامه ساماندهی مربوط به آنها چگونگی انجام کار به درستی مشخص نشده است. مقاله حاضر با بررسی جایگاه روددره های تهران در اسناد شهری و اقدامات صورت گرفته در رابطه با نمونه موردی روددره فرحزاد به امکانات، فرصت ها، محدودیت ها، تهدیدات و راهبردهایی به عنوان پیشنهادهای اولیه برای برنامه ریزی و احیای محیط طبیعی رود دره ها با هدف ارتقای کیفیت زندگی می پردازد. این نوشتار بر توجه به این دو نکته اساسی تاکید می کند: 1) ظرفیت طبیعی روددره ها شامل فضاهای سبز و جریان آب و 2) ابعاد انسانی و ایجاد محور پیاده متصل به شهر در روددره ها. با توجه همزمان به این دو نکته و ترکیب ظرفیت طبیعی روددره ها با نیازهای انسانی می توان انتظار داشت که ساماندهی روددره ها به نتایج مطلوبی ختم شود
    کلیدواژگان: روددره، محور انسانی، روددره فرحزاد، شبکه پیاده، طرح جامع، تهران
  • یاسمین افتخار صفحه 56
    رودها از مهم ترین عوامل شکل دهنده ریخت شهر و دوام و پایداری زیست آن هستند که به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های طبیعی هر شهر نقش مهمی در تداوم هویتی آن بازی می کنند. این اندام های طبیعی از زمان صنعتی شدن شهرها تا مدت های طولانی مورد بی توجهی قرار می گرفتند و به فضایی آلوده و خالی از زندگی اجتماعی تبدیل شدند. در این میان در برخی موارد برای برطرف کردن آلودگی رودها تصمیمات نادرستی از سوی مدیران شهری گرفته می شود که تبعات منفی ناشی از آن پس از مدتی نمود پیدا می کند. نمونه بارز این برخورد، پوشاندن کامل رودهای آلوده در شهرهاست. در نتیجه نه تنها نقش رودها در ساختار شهر از بین می رود، بلکه جایگاهشان را نیز در ذهن و خاطرات مردم از دست می دهند. امروز اهمیت حضور طبیعت و مولفه های آن در شهر مدیران شهری را به سمت نگاهی متفاوت به این اندام های به ظاهر مخرب و تهدیدکننده در راستای بهره گیری و باززنده سازی اکولوژیک و اجتماعی آنها واداشته است. رودخانه هونگپو در شانگهای یکی از موفق ترین نمونه های این برخورد متفاوت با رودخانه ای درون شهری است. مشکل بزرگ این رودخانه، آلودگی بیش از حد آن بود به گونه ای که هیچ موجودی قدرت ادامه حیات نداشت. به این ترتیب مدیریت شهری در پروژه های مختلف حوزه این رود از جمله پروژه طراحی پارک هوتن، برطرف کردن و بازگشت نقش اکولوژیک و طبیعی رود در شهر شانگهای را هدف اصلی خود قرار داد. «کونگ جیان یو» طراح این پروژه که به واسطه رویکردهای ویژه اکولوژیک و زمینه گرایانه اش شهرتی جهانی دارد، ایجاد پیوندی پایدار میان مخاطب و بستر طبیعی رود را به عنوان هدف اصلی خود در پروژه در نظر گرفت. در این راستا برای باززنده سازی و احیای رود در شهر و زندگی مردم، از مولفه های مختلف فرهنگی و خاطره ای در مسیر رود بهره گرفت.
    کلیدواژگان: شانگهای، پارک هوتن، کونگ جیان یو، طبیعت پایدار شهری، خاطره جمعی، هویت
  • عطیه فراهانی فرد، مهدی شیبانی صفحه 60
    حضور آب در شهر همواره به عنوان یک عنصر طبیعی و یکی از مهم ترین عوامل ایجاد شادابی و نشاط در طراحی منظر مطرح است. در گذشته به علت جایگاه اساسی آب در ساختار و هویت شهر، این عنصر تاثیر ویژه ای در شکل گیری منظر شهری داشت و در مقیاس های متنوعی در شهر حضور می یافت. چنانکه کاریز یا قنات در شهرهای فلات نسبتا خشک ایران از دستاوردهای مهم تاریخی و تکنولوژیک تمدن این سرزمین به شمار می رود که با کشف، هدایت و استخراج آب های زیرزمینی آب شهر را تامین می کرده و در شکل دادن به ساخت و منظر شهر نقشی مهم داشته است. تهران نیز به خاطر موقعیت توپوگرافیک و سطح آب های زیرزمینی از جمله شهرهایی است که به وفور از این شیوه در شکل دادن به شبکه آبی خود بهره برده است. از این رو عناصر این شبکه آبی و جویبارها که محل عبور قنوات در سطح بوده اند، همواره عناصری کلیدی در شکل گیری منظر شهر تهران به شمار می روند.
    اما امروز به رغم پیشرفت تکنولوژی و انتقال آب با استفاده از سیستم لوله کشی، استفاده از آب در منظر شهر با محدودیت هایی مواجه شده است. پس از اجرای طرح های توسعه شهری در دهه های اخیر، بسیاری از قنوات تهران خشک شده و جویبارها نیز نقش خود را به عنوان عناصر منظرین شهر از دست دادند و به عناصری فراموش شده تبدیل شدند. در واقع جویبارها که زمانی مانند مویرگ هایی، طبیعت را در جزء ترین فضاهای شهر جاری می ساختند، با آلودگی ها مواجه شده و امروز به تهدیدهای اصلی شهر تبدیل شده اند.
    این مقاله سعی دارد با تاکید بر حضور آب در ساختار منظر شهری تهران گذشته به نقش جوی ها در ساختار شهر امروز و عوامل موثر بر نقش منظرین آب بپردازد و معضلات ناشی از حذف این عناصر در ساختار شهر را بیان کند.
    کلیدواژگان: آب، قنات، جویبار، جوی، تهران
|
  • Mohammad Taqizadeh Page 6
    Garden is one of the things made by human being that has a crucial role in giving identity to the society and the materialization of social beliefs. The philosophy behind the creation of gardens may be to give life to one of manifestations of beauty. Considering that the Persian garden has a close connection to beauty, it may be necessary to realize the principles which contribute to the beauty of the Persian garden. This is what the present research has targeted. The research methodology will be interpreting the available texts regarding the Persian garden as well as studying the remaining gardens in Iran given that the main scope of study has been described as Persian (Iranian) gardens. The Persian garden is a manifestation of supreme values and concepts. Some have described the Persian garden as “a representation of heaven” (the Qur’anic heaven). The present research is not meant to deal with the representation of heaven in Persian gardens. Rather, it tries to address the roles of certain elements of the Persian garden as manifestations of heavenly symbols or spiritual values. It is general knowledge that all elements of nature create the image of supreme concepts in the minds of individuals, specifically Muslims and Iranians. Nonetheless, even though supreme concepts are associated with natural elements, studies have shown that the gardens in which the elements have been taken away from their natural forms are more efficient in creating the heaven effect. Overall, the main elements of Persian gardens, as investigated by researchers, are creating a sense of moral values and tranquility, establishing an association with history, simplicity, variety of plants, unique geometrical designs, symmetry, balance, accordance, boundary and beauty. What the present research established was to show that despite what holds true with numerous cases, beauty cannot be merely dependent on what is perceived through the common means of the material world. The Persian gardens - which vary over a wide range from traditional gardens to the landscape areas around castles and even those inside house yards – are no exception to this. Rather, they represent various manifestations of quality beauty which is related to the spiritual world and heavenly beauty which is related to the supreme aspect of life. Both of these stages of beauty that overlap each other have led to the creation of unique cases of Persian gardens across the history by relying on the genuine Persian culture as well as the monotheist ideologies. In conclusion, it is regrettable to see that all the beauties as visible in Persian gardens are not taken into consideration in the modern architecture of Iran and the country’s architecture is still mainly focused on foreign models.
    Keywords: Persian garden, Beauty, Nature, Natural elements, Iran, Islam
  • Vahid Heidar Nattaj Page 10
    Here existed Tehran and its gardens; there were many gardens in Tehran at the period of Ghajar dynasty which was designed by original pattern of Persian garden. North highland of old Tehran was full of Persian gardens built by noblesse of Ghajar; but those gardens destroyed due to city growth and development. One of these gardens is the Mostoufi garden in region 3 of the Great Tehran (Vank village of old Tehran). At the present time,this garden is named Vanak with an appropriate planting used as public green space. Mostoufi garden of Tehran was one of the largest gardens of the Ghajar dynasty in which the old buttonwood trees are only worthiness of garden.Due to garden demolition and performance and lack of suitable pattern of Persian garden in Tehran, authorities have decided to reproduce Vanak garden by presenting features of Persian garden and perform the original property of Iranian gardens at transnational scales. This paper recounts the history of Mostoufi garden, problems of design and construction; and influence of Persian garden property in various part of Vanak garden.
    Keywords: Persian Garden, Gardens of Tehran, Mostoufi Garden, Vanak Village, Vanak Garden
  • Shohreh Javadi Page 14
    An aesthetic look at the beauties of a city will lead to the understanding of its different aspects provided that a clear set of standards are taken into consideration and the flow of life inside the urban structures and the feelings that those structures create also receive an adequate attention. This will further uncover a new aspect of urban beauties in terms of the city landscape – what has so far been rarely brought into the spotlight. Tehran was gradually developed from the Qajar era through the course of the Pahlavid era. It started its life as a quiet city overlooked by mountains and through which rivers flew. Another key characteristic of the city were the old and quiet alleys. In fact، it was mostly due to these mere natural beauties that Tehran was chosen as the capital city of the country. However، it eventually started to become a populous and busy place. Nonetheless، Tehran is a vivid and colorful city regardless to the many flaws like a high population and difficulties to keep it clean that have already made life difficult there. Tehran has numerous sources of beauty most of which are natural like the mountains، trees and parks as well as elements of the old and the new landscapes. In fact، the city has an underlying systematic order in terms of elements of beauty. Also، the co-existence of beauties that belong to the old Tehran with those of the new Tehran has created a unique identity for the big city. Tehran in its old days had natural and symbolic beauties. However، the appearance of the city changed after it was expanded to host a larger dweller population. The emergence of developments which were the results of modernism also contributed to the change in Tehran’s appearance. Today، the appearance of Tehran is a combination of modernism which has been excessively imported into Iran as well as the elements of nature that have been prevalent from old times. Nevertheless، what is mostly significant with regards to the modern looks of Tehran are the elements that have been used for the purpose of promoting the city’s beauties. Examples of those elements include artificial lakes and waterfalls، new plantation projects، murals، etc. The present article has assessed all the positive and negative aspects of Tehran’s appearance and has eventually distinguished Iran’s capital city as beautiful، vivid and vibrant. Nevertheless، it has been acknowledged that some external and internal elements have overshadowed Tehran’s beauties. It may be difficult to notice the beauties of Tehran particularly now that the city is surrounded by many concerns and issues. Still، it is always possible to look at things from a different perspective.
    Keywords: Tehran, Nature, Today, Old times, Identity, Beauty, Color, Memory
  • Zahra Nayeri Page 18
    Sustainability concept in tourism is one of the most important and the most challenging concepts of tourism development and has been proposed as a framework for understanding the economical – social development processes، and the management of natural resources and tourism، during the past few decades. Despite the great advantages of this industry، if it''s development not to attend the policies and environmental attitudes programs and not to emphasize sustainability of development، it will certainly cause many negative effects on the environment. So studying about sustainable recreation as an effective action on all development elements is required more than the past. Maharloo lake recreation region of Shiraz also needs to attention to the sustainability factors in its tourism section، as one of the prepared regions in attracting tourists، and one of the unique landscapes in salt production. This region with its ecotourism potential is welcoming tourists whom take refuge to the beaches to spend their leisure time out of Town، in different seasons، but unfortunately، a great part of it becomes an unused region، because of not considering the tourism sustainability principles in its tourism landscape، nowadays. Thus، after introducing region and reviewing Maharloo’s social – cultural، economical and environmental characteristics، and also its current problems، the landscaping solutions are presented، in order to achieve a correlated set of comprehensive policies for tourism sustainable development in Maharloo Lake، and upgrade landscaping features، in this article.
  • Ali Asadpour Page 22
    Description as an objective and inductive strategy is one of the fundamental research methods in landscape architecture studies. Descriptive research strategies produce new knowledge by systematically collecting and recording information that is readily available to the investigator and does not require complex analysis in order for it to be understood. Many historical precedents demonstrate how the foundation knowledge of the discipline has been built upon the work of careful and acute observers who prepared firsthand accounts and inventories of the rich diversity of landscape phenomena in the world. Despite its basic roll، it has less been employed in Iranian research designs in a clear way. The main aim of this paper is to point out its importance and critical rolls in landscape studies. Therefore، the descriptive strategy in Deming and Swaffield (2011) esseys are studied. In there opinoin، there are several types of research design based upon observational strategies that are particularly relevant to landscape architecture. This paper explain four types of descriptive research strategy widely applied within landscape architecture- observation، secondary description، descriptive social surveys، and complex description (including case studies). Besides، some examples have been mentioned for better understanding. In general، many sources used in descriptive research، including written documents، questioners، observation، interviews، photos and sketches. Multiple sources may also provide greater certainty and precision about particular phenomena through triangulation. As a descriptive strategy becomes more sophisticated، it becomes more dependent upon the combination، classification، and interpretation of different sources of data. The validity of these kinds of research depends on the rate of supporting various sources with each other، process of extraction data from sources and way of researchers’ induction based on classification، ranking and at the end interpretation.
    Keywords: Landscape, Research, Description, Observation, Survey
  • Albert LlausÀs I. Pascual, Joan NoguÉ Page 26

    One of the landscape dynamics that has attracted significant interest، both from the scientific community and، more recently، from the broader population، is landscape fragmentation. Landscape fragmentation has come to the forefront since it impacts ecological systems and human activities. From landscape ecology to the theory of perception، multiple disciplines have dealt with the concept and measurement of landscape fragmentation and its impacts on habitats and societies. Landscape fragmentation، which is one of the most widespread landscape processes، has been studied in both conservation biology and landscape ecology disciplines. Quantitative indicators capable of measuring landscape patterns and changes are used to examine landscape fragmentation and assess the impact on the environment and biodiversity. In addition، qualitative indicators are used to measure the social dimension and perception of landscape fragmentation by humans (with little connection to ecological processes). The present study takes a pragmatic approach to integrate existing concepts and methodologies of landscape fragmentation assessment and examine the feasibility of creating a comprehensive indicator that combines the strengths of these different perspectives. In this article، we summarize and analyze the current assessments used to study landscape fragmentation. We report the strengths، limitations، successes and challenges of the quantitative and perceptive approaches and provide an insight into the possibilities and potential of combining these approaches into one assessment. Based on the existing literature and pioneering integrative approaches، we conclude that it is convenient and feasible to design an indicator of landscape fragmentation. This indicator would be informative of changes in the landscape pattern and meaningful for land planners and society as a whole. Such an indicator، however، should be constrained in scope to focus on people and our unique perception of scale، visual fragmentation، and human societal context and cultural background. A combination of both approaches would maximize the significance and utility of a landscape fragmentation indicator. Landscape ecology methodologies have proved to be useful in developing indicators of landscape patterns. There are difficulties، however، which are inherent in the measurement methods and the interpretation of the meaning that landscape fragmentation indices have for species living in the landscape. These limitations require researchers to be very concise regarding the targeted species، the elements considered to cause the fragmentation of their habitat and the scale at which this habitat should be studied. The exact definition of which elements are involved in landscape fragmentation and the degree to which they contribute to the perception and the discrimination of groups of people that share similar views and opinions regarding a given landscape fragmentation pattern are issues that can be addressed by disciplines studying landscape perception، preferences and interactions within communities. At present، when integrative approaches combining landscape ecology indices and visual indicators have proved to be achievable، studies of the viability of particular indicators that are informative for specific landscape processes are important. Our future research will focus on the development of a suitable indicator of landscape fragmentation، which takes into account the aforementioned requirements and limitations.

    Keywords: Landscape monitoring, Habitat fragmentation, Landscape ecology, Human perception, Qualitative approach
  • Seyed Amir Mansouri Page 36
    A city is composed of a wide variety of applications in which nature contributes a part. In different civilizations of the world، contribution of nature in the city depended on their prevalent ideology and the necessity of nature existence. Islamic culture considers nature a God’s indication of existence and in history of Islamic cities، nature has been an inspiring and beatifying element of the environment. However، in the modern era followed by imitation of modern cities، nature has lost its position in the city. In the era of postmodernism revision، development of urban green space has become a main principal; nevertheless، its quality lack in identity. Therefore، considering the qualitative aspects of nature and meaning of nature in beautifying city of Tehran has been the focus of urban management. All managers and professionals agree on the necessity of nature existence in the city and a sustainable relationship between nature and citizens. However، the increase of green space per capita in cities has become the standard practice in urban management of Iran. As a result new parks have been built to promote urban green space per capita of urban parks. In some cases this proceeding is in contradiction main purpose of nature expansion in the city. Every town has a normal capacity of sustainable development which should be contemplated in the first step. Tehran city also has natural potentials which offer the city specific characteristics. Regarding urban development programs with little attention to these potential with a quantitative approach and large expenditures، they have been trying to increase the green area in the city، while considering natural capacities at various scales and planning for revitalizing and increasing them with minimum expenses are sustainable solutions in development of nature in Tehran. In this regard، MANZAR Journal carried out a research on the role of natural capacities in the natural development of Tehran. In this case، various capacities of natural components of Tehran city at micro to macro scale with a similar case in other countries were studied with a functional approach and in a comparative way. The results of this research which have been concluded practically can increase the knowledge and improve urban management approach and will lead to understanding various capacities of natural components in giving meaning and purpose to urban development plans and decisions related to the nature in the city.
  • Amin Habibi Page 40
    Some philosophical questions about assessing the nature of aesthetic have been proposed with divergent centralizations which try to stabilize landscape aesthetics conceptually by providing an appropriate framework. This article with an analytical-philosophical approach tries to search about this issue by studying the theories and achievements of most renowned scientist and philosophers in the field of aesthetics. The main question of this article is to find which/what nature is beautiful in people point of view? Responding this question requires such the science on aesthetic of nature. This question is solved by integrating these two models: The CONCEPTUAL-COGNITIVE Model and The NONCONCEPTUAL-IMAGINATIVE Model. In order to to have a right assessment on environment and to know which/what nature is beautiful، the hypothesis of this article is based on the hybrid model that asserts the integrated model is the answer. Allen Carlson and Arnold Berleant are two of the most influential figures who have framed the issues and have pursued aesthetic inquiries of landscape and the environment in terms of polar opposites deeply rooted in the dichotomous positions in our mind: science and art، subjective-objective matters and cognition and emotion. Carlson choose a main role for cognitive، conceptual and science based of human experience in aesthetic but Berleant emphasized on imaginative، non-conceptual، non-science based aspects. The common position held by both Carlson and Berleant is that the aesthetics of nature is an important subject matter in the debate surrounding contemporary environmental issues، and that it must be developed conceptually and theoretically from an experiential point of view، helping us to escape from much misguided thought on the aesthetics of art as well as on the subject of landscape evaluation Eventually، it is emphasized that both philosophical positions on the aesthetic appreciation for nature attempt to make a logical connection between the value of nature and the value of art. Since these two aspects are intertwined with human experience and accepting that human experience is resulted from human and environment interaction، the quality of nature is considered objective- subjective. Clearly fuller account of aesthetic experience and value in the natural environment will emerge when natural and cultural knowledge is furnished by imagination، cognition، and emotion with both narrative and ambient dimensions. The combination of these two aspects will improve the spiritual and moral aspects of the human mind and lead to environmental sustainability.
    Keywords: Landscape, Nature, Aesthetics, Conceptual, Cognitive model, Nonconceptual, Imaginative model
  • Rasoul Rafat Page 44
    Residential locating and urban life depends on natural context in Iranian cities. In some cities، natural axis plays a significant role. Therefore the focal points in these cities are the result of the confluence of power of nature and human order in different historical periods. These points are the center of territory which is the combination of city and nature. In addition، they have the highest capacity in qualitative development of city in its spatial organization. Confluence of different layers such as perceptual، functional، memorial، mental، geographical and also numerous elements of environment and landscape not only affects human environment and urban space but also can cause the qualitative development of city. Urban Landscape is the result of interaction between ecology of city (nature)، its history and residents’ perception. Hence it guarantees the meaning of the environment and sustainability of the place. In other words، urban landscape is confluence of the history and nature and it also affects the quality of urban spaces. Connection with environment in a continuous order of daily urban landscape would be possible by reviving the confluence of nature، history and urban activities in Tehran. In addition، meaningful and multilayered urban places would be created. This article debates the role and importance of interaction between nature and history of the city. Finally، it attempts to describe the main issue by analyzing Tajrish Area in Tehran as an example of interaction between nature and history.
    Keywords: Nature, Urban Landscape, History, Tajrish, Confluence
  • Mehrdad Karimi Moshaver Page 52
    Undoubtedly، the seven river valleys of Tehran city have been the most significant natural factors in the city structure throughout history; the factors which no longer play a part in city estimation. Although the river valleys، as the most important factors of urban ecological structure، play a role in creating a balanced relationship between city and nature space، they have not been considered as significant factors of Tehran master plan. Despite the fact that the last master plan largely refers to the potentials of the river valleys، the proper way of fulfillment has not been clarified in the organization program. This paper focuses on the facilities، opportunities، limitations، threats and strategies for planning and restoration of the natural environment as initial proposals aimed at improving the quality of life by reviewing the position of Tehran river valleys in municipal documents and actions taken in the case of Farahzad river valley in Tehran. This article will also focus on these two basic points: 1) natural potentials of river valleys including green space and water flow 2) human scale and construction of pedestrian path connected to river valleys. Considering these two facts and combining the natural potentials of river valleys with human needs can lead to favorable results in organization of the valleys.
    Keywords: river valley, human path, Farahzad river valley, pedestrian network, master plan, Tehran
  • Yasamin Eftekhar Page 56
    Rivers are among the main factors in shaping the urban morphology، city’s identity continuity and environmental sustainability. Since the industrialization of the cities، natural features such as rivers were neglected and turned into contaminated places with no sign of life. In some cases، negative consequences were arisen due to inappropriate decisions made by the urban leaders for eliminating the pollution from the rivers by various methods such as covering the contaminated rivers in the city، which caused people forget these natural features which eventually lost their role in urban structures. However، whereas the importance of nature presence has been discovered in modern world، urban leaders are trying to make significant use of the natural sources and their social and environmental rehabilitation. Huangpu River in Shanghai is one of the most successful examples of these types of approaches toward the inner city rivers. The widespread contamination of the river which made it an uninhabitable location for any type of creature was the main problem. Therefore، urban management team implemented the purpose of its various projects (such as Hooton Park) toward the ecological rehabilitation of this river. KoungJian Yu، the project designer who is renowned for his ecological approaches، had a profound understanding of the condition of this river. Apart from solving various challenges of this site، he tried to create a sustainable landscape which reminds people of the Chinese culture and traditional agriculture. He has not forgotten the history of the site and has creates a combination of the tradition and modernity in a very pleasant way by the use of all the industrialized means in the site. Moreover، with these approaches he has also created a place for recreation and leisure activities for the people. Yu’s approaches in landscape projects have had a very significant role in rehabilitation of the city. His main focus is on sustainable development of the site and its surrounding environment. Indeed، he also pays a great deal of attention to the Chinese culture and landscape which causes him prosperity and success in his projects. In Hooton Park project، natural features of the ecosystem were maintained and the connection of human beings with their identity and history was made by the rehabilitation of the nature. This way of thinking and decision making which solves all the various types of issues in an urban environment are the main reasons for the success of this project and its being entitled as 2010 best project by the American Architecture Community.
    Keywords: Shanghai, Hooton Park, Koung Jian Yu, Urban environmental sustainability, Collective memory, Identity
  • Atie Farahani Fard, Mehdi Sheibani Page 60
    Water presence has always been one of the significant factors in creating merriness and exhilaration in landscape design. In the past، due to the fundamental role of water in the structure and identity of the city، the presence of water has had a special effect in shaping the urban landscape and would participate at a variety of scales in city. Aqueducts are technological achievements in history and culture of this land in the arid cities of the plateau of Iran that had supplied the city''s water with the discovery، guidance and extraction of groundwater and has had a major role in shaping the landscape of the city. Tehran is one of cities that use this method in shaping water networks since it benefits from groundwater surface and a topographic location. Therefore the elements of this water network and streams that were subterranean crossing place of the aqueducts are always the key elements in shaping the landscape of Tehran. Tehran was provided with s structure based on its designers'' thoughts which supplied people’s requirements in the city. Following the master and development plans of western approaches، people’s requirements and presence of natural elements in the city were eventually ignored. Having destroyed the streams which were responsible for supplying water storages and reservoirs and turned them into dumping places، they were no longer considered as essential elements in city landscape. Aside from losing their functional role and people’s conceptual rupture from natural processes، they have lost their reminiscent and mental role. Paying attention to Tehran streams as one of the landscape elements of the city and using this element in urban design and landscape architecture at neighborhood scale can help making proper landscape in the context of neighborhood and provide freshness and vitality. In between attention to subterranean aqueducts as one of the main pillars in water supplies for non-potable usages، landscape and various facilities in Tehran needs to be studied، identified and organized which can be an effective in strengthening Tehran urban identity. Tehran streams as vital capillaries of city can strengthen the city’s identity with changing quality of urban spaces and can have an effective role in citizens’ perception of the City rather than offering a destructive role. Natural infrastructures can be an effective matter way in promoting citizens’ perception of the city and create a sense and identity of place. Sustainable way of developing nature presence in the city is investing on the potential and internal capabilities of the system. Tehran subterranean aqueducts as available natural vital vessels in the city were one of important and effective element in shaping the landscape of Tehran. The way of nature presence and influence recovery at least in Tehran city spaces is rehabilitation of the capillary of this natural flow or streams.
    Keywords: Water, Subterranean Aqueduct, Streams, Canal, Neighborhood, Tehran